Bouillabaisse och hur rensar man en bläckfisk och gör en rouille.

Jag undrar om ni blir rädda av rubriken? Om jag skriver fisk och skaldjursoppa med chili och paprika aioli funkar det kanske lättare, Sen får ni lite extra kunskaper om bläckfisk :-)
I bloggen kan ni hitta hur jag gör gör räkbisque och moules marineres och jag sparar alla buljonger  i frysen och de är grunden i den här soppan( grytan) från Marseille. Kolla länkar.
Grönsaksgrunden ser ni nedan som jag fräser upp i olja.
En gul lök, en stor selleristång, tre stora vitlöksklyftor, en fänkål, en morot, två stora potatisar, en rosmarinkvist, funkar med torkad men mindre då förstås. En sudd saffran ,en bit chili, skal från en 1/4 apelsin, ett lagerblad och en tärnad (mogen) tomat. Allt kom inte med pga dåligt minne,
 
 Här ser ni det animaliska innehållet, en bit lax, en pollockfilé, en bläckfisk, en näve räkor , två pilgrimsmusslor och två langostine från Argentina (varit frysta)
 
Den svåra eller lite läskiga är bläckfisken och här tänker jag ge en liten lektion hur man rensar den,.
 Bläckfisken är ju som en ballong som skjuter ut vatten ur ballongen för att ta sig framåt , och jag sätter in kniven i "ballongen" och sprättar upp den till ett fyrkantigt ark.
 Skär av tentaklerna strax under huvudet,
 Ta tag i huvudet och skär loss det från "ballongen" 
 Lätt som en plätt, bläckfisk är billigt och supergott,
 Under huvudet sitter en "stor tandpetare" som du lätt känner med fingrarna, Skär loss och kasta.
 Skrapa bort hinnor med kniven,Skär sedan det som är kvar i strimlor.
 
Så här ser fisk och skaldjur ut när det är rensat och klart, jag skalade räkorna, skalade stjärten på langostinen, tärnade fisken och den strimlade bläckfisken.
 
 
 
 
  Jag fräser upp grönsakerna under bilden och sparar potatisen och tomaten till sist tills jag slår på räk och musselfonden. svårt att se men jag har även i två stjärnanisar för mer anissmak.
 
 Nu till rouillen, det finns såklart 1000 variationer men här är min som är godast efter lika många provsmakningar. Riven apelsin, en sudd cayenne, en tsk ajvar relish, salt , en msk pressad citron och en tsk dijonsenap. Vispa ihop det och strila ner 2 dl rapsolja under konstant vispning.  
 Fräs bläckfisken ett par minuter med salt, i med langostinen och sísta minuten pilgrimsmusslorna.
 Och så här blev det, jag stekte ett par brödskivor i olja som jag bredde lite rouille på och åt till soppan. Dillen från fänkålen är garnityr.
 Min dotter Filppa har gjort musiklistan. Hon är en härlig människa som har gjort sin dröm sann.
Lyssna på hennes Thundermother, hennes rockband, all partymúsiks partymusik. LoveULoppan.