Streetfood från Nice - Pissaladière

När man går på gatorna i södra Frankrike så ser man den här lökpajen i skyltfönstren till bagerier och delikatessaffärerna. Den heter Pissaladière. Den liknar även en fyrkantig pizza uppskuren i fyrkantiga bitar att ta med i ett papper och äta ur handen. Ofta finns niceoliver och sardeller på oxå. Niceoliver är små , svarta torrinlagda med kärnor som man bara vill ha mer av, du kan köpa dem här i Sverige oxå.
I pajfyllningen har jag 8 hg lök, en knippe timjan (eller 1 tsk torkad timjan) salt , olivolja, oliver och sardeller till garnering,
                Jag börjar med pajdegen, 120 gr smör i kuber, 150 gr mjöl, jag tog hälften fullkornsvete och hälften vanligt vetemjöl , en nypa salt och 1-3 msk kallt vatten. Jag blandar mjölet och smöret och finfördelar smöret så bra jag kan och har i vatten så att den blir lagom smidig.
 
 Jag knådar ut den på en bänk genom att dra degen framåt med handflatan , samlar ihop den och gör samma rörelse igen 10-20 ggr så den blir smidig. Jag plattar ut den och viker ihop den några ggr så att den skiktar sig lite i ugnen och blir lite frasigare, ner i en plastpåse och låt den vila i kylen en halvtimme. Det sägs att man gör det för att inte krympa i formen , mjölet får lite tid på sig att suga upp vattnet så att det inte dunstar i ugnen, sägs det...
 Jag kavlar ut degen och lägger den i en smord form , jag viker upp en kant på några cm och naggar degen med en gaffel så att den inte bubblar sig, jag förbakar den i 10 minuter i 200 grader.
 Jag har hackar löken som jag lägger i en gryta tillsammans med 5 msk olivolja, timjan, 3 rivna vitlökar 5 stötta nejlikor, 1 msk salt och några varv på pepparkvarnen, lägg på locket och när löken börjar "låta" lägger du på locket och sänker värmen till 2 an (av 10), rör om då och då.
 Saltet drar ut vätskan ur löken så den ligger och såsar sig, jag låter den stå och puttra en timme ungefär.
 Jag tar av locket och låter löken koka ihop lite så att vätskan försvinner innan jag breder ut den på den förgräddade pajdegen. Jag garnerar med oliverna och sardeller, in i ugnen igen 15 minuter på 
200 grader.
 Om du skall äta den hemma vid bordet kan du servera med en grönsallad.
 
 Om du skall bjuda på en lunch i trädgården eller ta ,med den på utflykten kan du servera den i ett smörgåspapper, salt, gott, södra Frankrike. 
 
 Jag behöver väl inte nämna att ett glas rött eller rosé passar  utmärkt till.
Musiken blir lite spretig.