Soppor födda i Skåne

  Jag fick besök av min mor och syster från Skåne och de hade en riktigt stort knippe ramslök med sig. Ramslök har en mild fin löksmak som jag tänkte göra en soppa på. Nu vet jag att det är en jäkla lyx att få tag på ramslök så jag gör även en tomatsoppa till frikadellerna.
Min syrra skiackade bilden på skogen i Fyledalen och frågade hur mycket jag ville ha:
Såg att de tog 898 kr kilot på min närmaste mataffär. HJÄLP. 
  
 Frikadellerna har sin historia i att min äldsta son önskade sig alltid tomatsoppa med frikadeller på sin födelsedag. då gjorde jag det på fläskfärs idag gör jag det på kycklingfärs. För dessa 2 soppor har jag 500 gr färs , en knippe färsk hackad timjan (överlägset torkad) en halv msk sambal, 2 tsk spiskummin och 2 rivna vitlöksklyftor och 2 tsk salt  .
Två matanekdoter : vitlök reagerar på hur mycket du sliter sönder dess celler, ju mer du trasar sönder den, desto starkare blir smaken. Hackar du den grovt händer inte så mycket, river du den på ett zestjärn så blir det drag. Nr 2 kycklingfärsen innehåller en massa äggvita som bildar småtrådar när du rör och knådar den vilket binder ihop färsen .Ju mer du knådar desto fastare blir den färdiga frikadellen. Jag kokar frikadellerna i saltat vatten i 10 minuter, eller snarare sjuder.
 
 I ramslöksoppan har jag en hackad stor knipplök, 2 hackade vitlöksklyftor, en hackad selleristjälk och en stjälk libbsticka som jag hittade på min innergård ( inte viktigt men en fin grönsakskrydda) och givetvis ramslöken som jag hackar grovt.  Fräs alltihop i en hygglig bit smör tills det blir mjukt, häll på 2,5 dl vitt vin 6 dl vatten och 2,5 dl vipsgrädde. Typ 5 varv på pepparkvarnen .Jag gillar ju miso, så en rågad msk vit miso åker med och 2 kycklingbuljongtärningar. Koka ca 10 minuter och kör i din mixer eller med mixerstav.
 
 
Tomatsoppan måste vara den enklaste och kanske den billigaste som finns, nedan ser ni några av ingredienserna, gul lök, vitlök och hackad timjan samt tomatpuré. Fräs allt mjukt i smör  och ha i tomatpuré. Ölen i bakgrunden är en IPA jag gjorde jag med en massa humle som jag plockad en mörk kväll nere i Vinterviken . 
 
 
Häll på 4 dl vatten , 2 kycklingbuljongtärningar , några pepparkvarnsvarv , 1 msk socker och 2 dl vispgrädde. Koka ca 10 minuter smaka av med salt och mer peppar.
 
 
 Kommer ihåg när en "capo" i Gudfadern kokade en tomatsås medan de spelade kort och tömde sockerskålen i tomatsåsen. Sockret är viktigt för balansen, koncentrerad tomat är oerhört surt.
 
 Här ser ni resultatet, jag hade en bit Gorgonzola i kylen så den åkte med, namnam.
 Och här har ni M´s födelsedagsmat och jag tror han ville ha chokladmousse efteråt , men det tar vi en annan gång.
 Soppa är en soppa , även i en Spotifylista.