Röding med örter, vin och grädde.

Preppat vid grillen med stålpannorna ,de nyplockade kantarellerna, nyupptagen lök och kniven.
Bilden blev fin så därför är den där, i bakgrunden ser ni min vedprepp inför svåra tider, jäkligt bra att grilla på oxå. Mästaren Tore Wretman sa att hans favoritinsjöfisk var Rödingen och vem säger emot?
Aborre , Gös är gott oxå men är lite styggare i smaken.
Som grädde på moset fick vi besök av min kompis Mårten med familj, han är ju en gammal kockkollega så vi hade mycket skoj inför matlagningen. Kan säga att jag redigerat bort 60 bilder av det här. Jag börjar såklart med att filéa Rödingen, kolla hur här.
 Du kan såklart be din fiskhandlare filéa fisken.
 Trädgården dignar av goda örter och här plockade jag några för att ha i såsen, från vänster, citrontimjan, fransk dragon, spanskkörvel och dill.
 
 Här är filéerna som jag skurit i 3 bitar var och vänt i vetemjöl. Alltså 12 bitar på 4 filéer , gäller att ha varit med på matten.
 
 Här är ingredienserna till såsen som vi bräserade de stekta filébitarna i. 2 dl vitt torrt vin, 2,5 dl vispgrädde, salt , vitpeppar, en hackad gul lök, och de finskurna örterna.
 Vi steker bitarna med köttsidan nedåt först nån minut ( det är riktigt varmt på grillen) sen vänder vi dem. Det är riktigt kul att laga mat direkt på grillen, du kan dra pannan hit och dit för olika värmelägen, helt perfekt. En kall öl fungerar utmärkt till matlagningen.
 Nu i med en ordentlig klutt smör som får tystna i pannan ,i med lök och örter . Stek någon minut innan du häller i vin och grädde.
 Oturligt nog låg det en bit smör kvar på skärbrädan som fick åka i, Mårten och jag bara tittade på varandra och smöret och nickade gemensamt. I med den. Här lägger du sen i rödingbitarna och gör ett snabbt uppkok så kan du servera det, mjölet på fisken reder av såsen lite grand.
 
 
 Dax för lite matporr, stor bit smör , i med löken, få färg och sen i med kantarellerna.
 
 
 Här åker kantarellerna omkring i luften, vänligen prova det innan med kall panna och typ gula ärtor. Mycket praktiskt att kunna, och snyggt oxå. Jag fotar och Mårten steker.
 
 Ja så här ser det ut när det är klart att servera, jag skickade i lite extra örter ovanpå när det var klart. Här är det åkersenap och oregano.
 
 Röding, potatis, kantareller, sås, tomater med färsk lök och lite blommor från rabatten brdevid.
 
Musiken gjorde Hugo Göthberg , grabben i den gästande familjen, 16 år . Vad månde det bliva av den sorken?