Ratatouillesoppa med saffransaioli

På mitt jobb serveras bara vegetarisk mat, som en gammal stöt så har jag lite traditioner såsom soppa på torsdagar. Ni har kanske lagt märke till att jag älskar soppor. Pumpa och morotssoppa, Vichyssoise (potatis o purjo) ärtsoppa (utan fläsk) , champinjonsoppa, minestrone, tomatsoppa, grönkålsoppa ja det är närmast oändligt. Idén till den här att göra en soppa av den fick jag när jag åt en kall ratatouille med sked efter lunchen när allt lugnat ner sig. Den här komplexa smaken av medelhavets mest heliga grönsaksblandning. Saffransaiolin glider ju in på ett bananskal då Bouillabaissen kommer från samma del av medelhavet som ett tillbehör till den rätten.
 
Jag tar och skär samma grönsaker som till ratatouillen , dvs zucchini, aubergine, paprika, lök chili, vitlök,  och tomater ganska grovt som ni ser på bilderna.
Jag lägger dem på ett bleck och ringlar över olja (valfri) och rullar runt grönsakerna så de blir oljiga och kör in dem i ugnen i 225 grader till de fått en lite svart kant . Rostade
 
 Jag låter grönsakerna kallna och kör dem med vatten i en mixer/blender till en lagom soppkonsistens , du kan styra det med mängden vatten i mixern. De grönsaker jag använder är en zucchini, en aubergine, två paprikor av valfri färg, en stor gul lök, , fyra klyftor viitlök och en en chili.Har du lite färska örter att slänga in så är det bara plus, typ timjan, oregano, rosmarin, salvia. Salta med grönsaksbuljongtärningar, jag brukar hacka dem, så de löser sig lättare.  Ner i en kastrull och  värm upp .
 Soppan skall få en lite rostad/bränd smak.
 Saffransaiolin görs som en majonnäs som ni kan kan hitta i ett tidigare blogginlägg, tillsätt riven vitlök och saffran tillsammans med äggula, citronsaft, cayennepeppar ,salt, vispa i olja droppvis i början. Här rostade jag lite surdegsbröd och la aiolin på och la ner dem i soppan. Eleverna gillade det.
 Lite tidig 80 talsmusik till matlagning?