Lobhia - Indisk böngryta med Naanbröd

Crossover så det sjunger om det, indisk, lite amerikansk och en gnutta turkiet.
Indisk är så gott, fick nys om den här för ett tag sen och den är lite annorlunda då man inte blötlägger bönorna innan vilket ju kan vara bra om man har glömt det dagen innan.
Grytan görs i två etapper, först tar du 3 dl blackeye bönor som du sköljer och häller i en kastrull med 9 dl vatten, 1 tsk salt, en halv hackad lök, en hackad vitlöksklyfta, en tärnad tomat, 1 tsk gurkmeja, en kanelstång och en chilipeppar. Låt det koka sakta tills bönorna är mjuka , kokar det torrt så häller du på mer vatten, huvudsaken är att de blir mjuka.
 
 Medan det kokar så kan du sätta degen till naanbrödet. 
ta 3 dl ljummet vatten som du löser 50 gram jäst i. Blanda i 8 dl vetemjöl, 2 tsk salt, 4 msk olja, 1 msk honung och 2 ägg, knåda ihop den och låt den jäsa i 30 minuter.
 Nu kommer del 2 av böngrytan, där hackar du resten av löken, vitlöken, en knippe koriander, 2 gröna chilis som du delar på längden, och 1 msk hel spiskummin.
 
Börja med en het gryta och hetta upp din spiskummin som får sissla* 10-20 sekunder innan du har i resten av grönsakerna, sist har du i den tärnade tomaten, låt allt gå runt i grytan någon minut innan du har i de kokta bönorna.Smaka av med salt och peppar.
 
* sissla betyder att det är varm olja som låter ,typ sisslar.
 Nu har degen jäst färdigt, jag delar degen i 8 lika stora bullar som jag kavlar ut tills de är 3-4 mm  tjocka.
Jag steker dem i min gjutjärnspanna som är medelvarm och gör det på bägge sidorna.
 Grytan blev ganska het och då  är det fint med nåt svalkande till. Här tog jag min osthyvel och hyvlade 300 gram rödkål, 1 dl turkisk yoghurt, en riven vitlöksklyfta, en tumme riven ingefära , 1 tsk paprikapulver och salt. Myntan har börja växa på balkongen så jag hackade ner några blad.
 Naanbröd äts ofta med Gee som indierna använder mycket i matlagningen. Gee är klarat smör, eller skirat som vi säger oxå. Dvs att du smälter smöret i kastrull och låter det stå en stund så att vasslen skjunker till botten. Då häller du försiktigt av det klara fettet. Klart!
Och  så här blev det, vegetariskt minsann. Många smaker och bra för själ och hälsa.
Mycket smör på naanbrödet oxå minsann, mest för själen.
 VI hade ett snack om det största snillet ever. Många förslag fanns men jag håller Wolfang Amadeus Mozart som min favorit. Lyssna bara på den först symfonin på listan, han var 17 år när han skrev den. Samtidiigt är det perfekt att göra indisk mat till märkte jag.