Ost- och rödbetspaj

Paj, lite 80-tal? Ja kanske, men när jag har paj på skolan jag lagar mat på är det poppis, den går åt.
I Frankrike kallas det Quiche som tex Quiche Lorraine som är en bacon och ostpaj eller Quiche au Poireaux purjopaj. Men nu blir det det som fanns i mitt kylskåp. En ost- och rödbetspaj.
 
Jag hade ett gäng dessertostar i kylen efter en fransk drive i vår butik, mmmmmm.
Jag har rödbetor 5 st, ägg, smör 200 gr,  vete 2 dl och fullkornsvete 2 dl, 3% mjölk 5 dl. salt och peppar
 
 Jag smälter smöret och låter det svalna något innan jag blandar det med mjölet och jobbar ihop det till en deg. Fett gott men dock med lite fibrer i så det är förlåtet.
Tumma ut degen jämnt i formen och ställ in den i kylen medan du kokar rödbetorna lagom mjuka, (som potatis) ca 45 minuter. Kyl ner dem och skala dem med händerna och dela dem i 4 delar.
 Under tiden delar jag ostarna i lagom stora delar att stoppa i pajen.
 Jag gör en äggstanning dvs 5 ägg, (vispas) 5 dl mjölk, salt och peppar och en matsked torkad dragon, och slår i formen med den uttummade degen. Jag placerar ut osten och de kokta rödbetorna som jag tycker blir bra och stoppar in den i ugnen på 175 grader 45-60 minuter. Det beror på din ugn, skaka på formen och när pajen inte rör på sig är den klar.
 Så här ser den ut när den är klar, låt den gärna stå en halvtimme innan du skär i den .Osten flyter ju omkring och behöver stanna.
 Jag gjorde en sås på en burk crème fraiche, 1 msk dijonsenap, 1 msk gammal fransk senap (grovkornig), 1 riven vitlöksklyfta salt och peppar. En grönsallad som vi egentligen äter till varje middag.
 
 Tänkte länge på musiken till pajen, tånkte på det bästa året någonsin under min levnad musikmässsigt, det stod mellan 1969 och 1979 och den sistnämnda vann, så jag har satt ihop en lista med låtar från 1979, ett galet år i mitt liv.