Brantevikssill och Boquerones till midsommar

Här två fantastiska strömmingar eller sillar som det heter från Kalmarsund och nedåt.
Brantevikssillsreceptet  fick jag av en kille som drev hamnkrogen i grannbyn till Brantevik som heter Skillinge, tack Johan. Det är annorlunda än andra inläggningar då man omgång 2 inte tillför någon vätska, utan den vätskar ur sig själv tack vare sältan i gravningen i omgång 1.
Boqueronen är helt osötad och äts som en tapas i Spanien, det är galet gott.
 
Bägge inläggningarna görs på 500 gr dragen strömming, dvs du sätter tummen under filén där ryggen är som tjockast och drar av filén så den blir skinnfri. För att få 500 gr dragen strömming behöver du 600 gr strömming med skinn. För att grava Brantevikssillen behöver du lägga filéerna i 6 dl vatten, 3 dl 12 % ättika och 0,5 dl salt över natten, de ska vara "vita" rakt igenom.
Boqueronen gravas i 3 dl vitvinsvinäger och 4 tsk salt över natten, samma förfarande som den andra.
Så här ser "gravningsburkarna" ut som skall in i kylen 12-18 timmar. Grått är flott.
 Så här ser den andra omgången ut som du skall blanda med de färdiggravade sillfiléerna.
Du finhackar en liten gul och en liten rödlök, krossar 2 msk kryddpeppar, 3 krossade lagerblad, 0,5 msk citronpeppar, 0,5 msk krossad vitpeppar , 1 hg finhackad dill (stjälkarna hackar du fint och sedan mortlar du dem för att få ut smaken ordentligt, samma som när du gravar lax. Till sist blandar du ihop allt med 4 dl strösocker, voila. Gravlagen har du nu silat bort och så blandar du fisk och kryddblandningen och lägger tillbaks i burken du gravade i. In i kylen och vänd på burken 1-2 ggr om dagen i 3 dagar så är det klart. När jag jobbat bakom fiskdisk så är den här överlägsen storsäljare.      
 
 
 
 Så här ser den ut när jag blandat ihop allt
 Gravlagen från Boqueronen hälls bort, medan det droppar av så tar du en rejäl knippa persilja och hackar grovt, finhacka 4 stora vitlöksklyftor smula en torkad chili eller finhacka en färsk .På fotot har jag glömt saften från en citron, jag tar 3 dl olivolja och 1,5 dl rapsolja och citronen plus 1 tsk salt och så blandar du alltihop med den avrunna fisken. Rapsoljan har jag i för olivolja vill gärna stelna i kylskåp vilket kan bli problem vid ätandet.
 Så här ser det ut , chilin syns inte för den var så liten men å andra sidan jättestark. Låt den stå i kylen 3 dagar och vänd på burken då och då.
 Här är skapelserna , det är värt varenda sekund att gör dem, inga fingrar i så håller de 10 dagar i kylen som bör hålla 4-5 grader.
 Boqueronen åt jag på ett stekt surdegsbröd, en kall cerveza till.
 Brantevikssillen kan du ju ha på midsommarbordet, du blir inte besviken
 
 Lättlyssnat till inläggningarna.