Grillade och rökta musslor

Min kompis Mårten kom upp med sin fru från Skåne och hälsade på några dagar och då brukar vi alltid laga mat, vi började första middagen med att prova på att grilla och röka musslorna. 
Vi började såklart med att göra ren och gå igenom alla musslorna , trasiga och musslor som vägrade att sluta sig grävde vi ner ute skogen.  Vi skrattade åt att arkeologerna om 300 år skulle undra om det legat ett hav här när de hittade dem.
 
 Vi högg ner en massa färska örter som finns i trädgården ( bla timjan, oregano, koriander , persilja) och så tärnade vi ner en fin citron och skivade ner en stor färsk gul lök.. Till sist ett par rejäla nypor salt och en halv flaska vitt torrt vin.
 Vi satte blecket på en väl uppeldad grill och la lite alrökspån i en folieskål i ena hörnet på kolen och stängde locket. 
 
Vi körde dem nog i 12-16 minuter, man får kolla att musslorna öppnat sig.
 
 Här har ni härligheten, det blev en fin len röksmak , som tog slut, det här var 2 nät dvs ca 2 kg till 4 personer. Musselfonden som blev över sparade vi till nästa kväll då vi varmrökte lax och lök och kokade ihop fonden en halvtimme med 2 dl vispgrädde.
 Till musslorna gjorde vi saffransaioli som ni ser början på nedan, dvs äggula, dijonsenap (för säkerhets skull) vitlök, stött saffran,salt ,en klutt sambal och så vispa ner rapsolja i en fin stråle.
 Eftersom vi bägge  två gillar bra bröd satte jag dagen innan en surdeg och så bakade vi dem innan middagen , pinfärskt.  Receptet på brödet är en mil långt så det får jag ta en annan gång.
 Fotograferade gjorde Mårten Göthberg