Hemgjord pasta med ramslök och rostad tomatsås a la sofritto

Hemgjord pasta, pust tänker de flesta och jag hittade inte ens min pastamaskin så jag rullade ihop den och skar den förhand. Jag erkänner att jag äter ganska lite pasta eftersom det har ett högt GI värde. Dvs att ju högre GI värde desto mer höjs blodsockret, vilket inte är så bra om man är diabetiker som jag och bidrar till en för tidig död, så därför...
 
Jag tog en näve ramslök som jag hackade  fina strimlor och mixade med 2 ägg och 3 msk vatten med min stavmixer riktigt grönt. Jag tog 3 dl vetemjöl och 1 dl fullkornsvete och brottade ihop allt till en spänstig deg, Välj själv om du vill gör den i en bunke eller på köksbänken.
Så här ser den ut, fullkornet kom in därför det ju roligt att inte göra som alla andra och för att förbättra GI indexet. Jag knådar det tills den blir smidig, ungefär 5-10 minuter, fortare med en pastamaskin. In i kylen en halvtimme i en plastpåse att vila.
 
Dax att börja med tomatsåsen, just nu är de svenska tomaterna billiga och satans röda och goda. Jag köpte 7 hg som jag skar i klyftor och satte in i ugnen på 225 grader i 40 minuter, de skall bli lite svarta i kanten. Den rostade smaken kommer igen i såsen, wow vad gott.
 
Här nedan ser ni sofritto, den italienska grunden till allt gott, dvs morot, selleri och lök , samtidigt ser ni The Holy trinity kreolernas grund till allt gott. Selleri , paprika, och lök. Varför chansa? Jag tar bägge plus 3 finhackade vilökar och fräser nästan sjuder i ganska mycket olivolja, typ 1/2 dl till det blir lite genomskinligt, ni vet...
 
 Låt det verkligen bli färdigt, ta tomaterna från ugnen och lägg ner dem tillsamman med 3 dl vatten och 2 msk tomatpuré, sätt på locket och låt det puttra i 30 minuter, oj jag glömde jag hade en liten jävul till chili i oxå. Salt efter behag.
 Pastadegen kavlar jag ut på mjölad bänk tills den blir 1-2 mm tjock. 
 Rulla ihop den till en rulle och ta en vass kniv ióch skär i den storlek du vill att pasta skall ha,
Detta är faktiskt jävligt kul när man tänker på all färdig trist pasta man ätit genom åren.
 Så här ser de ut när jag rullat ut dem, ha lite mjöl med i bilden så de inte klibbar fast. Koka upp en rejäl kastrull vatten med ganska mycket salt i och koka pastan i 3-4 minuter. Kom ihåg hellre för kort tid än för lång, testsmaka under tiden.
 
 Såsen har kokat färdigt och går jag ut på balkongen och tar en näve örter (valfritt) och hackar dem fint och rör ner i tomatsåsen
 Jag tar den färdiga pastan och vänder ner i tomatsåsen, jag slevar upp en portion och garnerar med några ramslöksblommor jag har kvar. jag berättade för min sambo när hon kom hem att jag gjort hemgjord pasta, hon frågade varför jag inte använt pastamaskinen högst uppe på skåpet? 
Tjaa...
 Listan blev oxå hemgjord utan vänner den här gången.
Kostanden för 4 portioner... kanske 50 kronor superkäk. Kram.
 
 
 
 
 

Kommentera här: