Chimichurri med pannbiff och svarta bönor
Chimichurri är en sås på örter, citron, vitlök, peppar, salt och olivolja. Det kan ju varieras hur mycket som helst. Det kommer från Uruguay/Argentina som ett tillbehör till grillat kött. Så den här kan ni plocka fram till sommaren oxå när grillsäsongen börjar.
Här blir det med pannbiff som jag gör som köttbullarna i ett tidigare inlägg förutom att jag har i ett par msk worchestersås för lite syrlighet och umamikänsla.

Jag har en knippa mynta en knippa koriander och en med persilja. Jag har en en torkad piripiri, två vitlöksklyftor, en citron salt och olivolja.

Jag skivar ner vitlöken i min mortel tillsammans med den smulade piripirin, en tsk salt och en tsk honung. Jag mortlar det tills det är mosigt och avgett vätska.

Jag hackar ner alla örterna , river zesten (skalet) från halva citronen och pressar ner saften från citronen i morteln.

Ner med allt , örter, citronzest, saft och stöt allt ihop så att allt avger smak, smaka av med salt och peppar om inte piripirin räcker.

Som kolhydrat till blir det en ragu på svarta bönor, tomat, lök och persilja, and of course en rejäl vitlöksklyfta. Här har jag köpt färdigkokta bönor, tomaterna är ju lite tveksamma nu på vintern men jag har det hemma för jag gillar att ha dem på frukostmackan.

Jag fräser lök och vitlök i olja och skickar i bönorna och persiljan när löken blivit genomskinligt, jag låter det fräsa runt en stund innan jag lägger i ordentligt med smör en skvätt vitt vin, salt och peppar och låter det såsa ihop sig och dela med sig av sina smaker .

Då avslutar jag med den tärnade tomaten och låter allt koka ihop en aning till.

Bara att lägga upp och njuta av de superfräscha smakerna. Här du allt, salt, sött (honung) hetta, umami, beska (zest) de härliga örterna, ja gott blev det.

Bra blandning med smaker på listan , precis som med maten, På med musiken , häll upp ett glas vin och sätt igång,