Trattkantarellsoppa med halstrad gravad lax.

Vi hittade massor av trattkantareller i helgen , min sambo är grym på att hitta svamp, jag är helt kass men vill bli bättre. I Värmland har det regnat mycket så det var gott om trattisarna  och efter att vi rensat dem la vi dem på tork i såna där blå plastbackar som mataffärerna brukar ha champinjonerna i. De är perfekta,det kommer luft från alla håll så svampen ruttnar inte. 
Den här gången blir det soppa på svampen och ingredienserna ser ni i  bilden nedan. Jag tar en stor näve svamp som har torkat 4-5 dagar så de innehåller inte så mycket vatten vilket gör att det går fortare att steka dem, en liten hackad lök. en hackad viltlöksklyfta ( blir mild smak när du hackar och inte pressar den) 2,5 dl vispgrädde, 2 dl kycklingbuljong som jag hade i frysen eftter ett kok av kycklinglår, 0,5 dl rödvin.  Spansk körvel till garnering och gravningen av laxen
 Jag tar en ordentlig bit smör och fräser upp löken och vitlöken och sedan i med svampen och fräser dem i pannan tills det börjar knäppa om svampen, detta är viktigt för då är vattnet borta ur svampen och då är den redo för fettet i grädden och kan släppa sin smak . Jag kokar svampen ca 5 minuter innan jag har i kycklingbuljongen och rödvinet. Låt det koka 5 minuter till och smaka av med salt och peppar, det här räcker till 2 personer
Om ni inte har kycklingbuljong så ta mjölk den feta 3%, det funkar bra och soppan blir lite fetare.
 
Tog fram en fryst portion laxfilé som jag tinade och skar i tärningar och gravade med en tsk salt och en tsk socker, några varv med pepparkvarnen och istället för den ordinarie dillen tog jag spansk körvel som är en ört med anissmak nedhackad med laxen. Efter en timme skickade jag ner laxen i en het panna och halstrade laxen en kort stund så det blev lite "kärna" i den.
 
Till soppan stekte jag lite krutonger av ett grovt rågbröd som extra piff på anrättningen, körveln som blev kvar åkte i som garnityr. 
 
 Den svenska skogen kräver svenska låtar. 
 
 
 
 

Kommentera här: