Pulled pork på linstaco.

Hittade en finfin skinkstek i min affär och tänkte direkt pulled pork, eller rätt o slätt koka den så länge tills den går att dra isär med 2 gafflar, jag gjorde ett par annorlunda tacos till med lite syrad rödlök och en kaxig guacamole.
 Steken vägde 1,3 kg , jag hade en bit ingefära , 2 lökar i klyftor, 2 hg vitkål skuret ganska grovt, från min balkong tar jag en knippe salvia och mynta, jag kokar den i vatten och julmust som har sötman och maltigheten som gör smaken tät,ett par msk röd miso , 1/2 dl japansk soja, en msk salt, en msk sambal, en msk rökt paprikapulver för rökigheten (funkar ju med tex bacon oxå) skalet från en halv citron plus saften. Detta blir garanterat gott.
 Steken delar jag på längden så den får plats i gjutjärnsgrytan och bryner på den i smör för fin yta och smak.
 Grönsakerna fräser jag upp i stekpanna samtidigt. Går det att misslyckas med så många goda saker?
 Jag kokar upp alltihop och kollar av de fem smakerna, sälta, syra , sötma, beska och umami, sänker värmen så det knapp bubblar och lägger på locket och bubblar den i fyra timmar.
 Jag kollar att den är färdig genom att ta två gafflar och drar isär den (Pulled). Jag låter den vila på balkongen (5 grader, inget måste) till nästa dag så sjunker smakerna in ordentligt.
 Jag har ju gjort tacos förut så jag testade en variant, jag tar 1 dl vetemjöl, 1 dl majsmjöl, och 1 dl rött linsmjöl som ger en speciell karaktär. Massor av fibrer (nyttigt) plus 1,5 dl vattten, knåda knåda.
 Jag delar den i fyra delar och kavlar ut dem och steker dem i stekpannan.
 Inga konstigheter med guacamolen, mosad avocado, vitlök, sambal , citronsaft och salt.
 Rödlöken skivade jag och la i lika delar mirin ( sött japansk risvin) och vitvinsvinäger i en kvart.
Jag drar isär lite kött från grytan och värmer i i en lite kastrull och monterar ihop tacon, i botten ligger lite spenat och på toppen koriander,
 
 
 
Just nu läser jag The Clash biografi och musiken kommer ur boken, Clash själv och banden de turnérade med i början, en vild tid .
 
 

Kommentera här: