Kålsoppa med frikadeller.
När jag var ung tyckte jag inte om kål, jag petade bort kålen på kåldolmarna. Idag älskar jag det, min mor gör kåldolmar till mig när jag hälsar på henne i Skåne, tror jag åt 8 st !!! sist. Kålpudding, får i kål och en favorit, kålsoppa med frikadeller. Vitkål är ju superbilligt, bra för hälsan och underbart gott. Jag äter ju mindre kolhydrater nu så då är denna rätt toppen.

Jag skär 700 gram kål och en stor gul lök som jag steker i smör och olja i min wokpanna tills det får lite färg utan att det blir bränt. Jag häller ner det i min gjutjärnsgryta och mortlar kryddpeppar tills det blir en matsked och tillsätter tillsammans med 5 lagerblad.

Jag täcker kålen med vatten och smular ner 3 köttbuljongtärningar 1 umamitärning och 1 grönsaksbuljong. Där kan ni ju välja själva , har ni kycklingbuljong så ta det. Jag har provat de flytande buljongerna och jag gillar dem inte alls, så jag kör tärningar, mindre bismaker och lättare att hålla kontroll på sältan. Jag smakar av och pepprar och tillsätter 0,5 dl japansk soja. Låt det koka 45 -60 minuter sakta tills kålen är mjuk.

Frikadellerna gör jag på 1 dl ströbröd som jag blötlägger i 1,5 dl mjölk och låter stå och dra i 10 minuter så att det inte skall smaka bröd om frikadellerna, jag tillsätter 400 gram blandfärs ,0,5 dl vispgrädde salt och peppar och tar min rena hand och masserar färsen tills den blir smidig,vågar du smaka av den råafärsen så känn av sältan. Rulla till bollar och lägg i dem i soppan i ca 10 mintuter utan att det kokar så hårt.

Kålsoppa gott, nyttigt , billigt, buljongen blir mustig och det blir lite ramenvarning på rätten, den svenska varianten. Detta recept räckte till 6 personer och jag tror att alltihop gick på 35 kronor.
Perfekt i höstmörkret.

På listan hedrar jag Mando Diaos nya skiva, inte en dålig låt.
Såå gött 😁