Havreotto med bönkräm
Jag fick en tankeställare när jag läste om näringsvärdet på mathavre kontra quinoa. De var ganska lika, dvs lika mycket fett, protein kolhydrater. Den stora skillnaden är priset och var det växer, Havren kostar nästan hälften så mycket och är ju mycket bättre för klimatet då det inte behöver flygas runt halva världen för att komma på våra matbord. Samma med ris som växer på andra delar av världen och där innehållet bara innehåller kolhydrater, inte alls lika bra näringsvärde som havren.
Jag gjorde en risotto eller rättare sagt en havreotto där jag kokade 4 dl mathavre i 4 dl grönsakbuljong i 10 minuter och drog kastrullen åt sidan så det får dra åt sig det sista av vätskan.
Jag tar det jag har i kylskåpet , paprika , purjolök. champinjoner , morötter och lite minimajs,.
Jag wokar grönsakerna i olja och kryddar med vitlök, parprikapulver, oregano och lite sweetchili.
Jag rör ner den kokta havren och rör runt och smakar av med salt och peppar.
Till detta gör jag en bönkräm på stora vita bönor, jag häller av vätskan i burken och mixar med en del citron och två delar rapsolja, jag river ner en klyfta vitlök, salt och peppar. Den skall bli slät och smaka friskt av citronen.

Det här blev ju vegansk och en billig, god, enkel rätt som ju lätt kan göras till många människor. Vill du steka en fiskbit eller en bit kyckling till så finns det inget som hindrar.

Gott och blandat till matlagningen.