Fermenterad ratatouille å andra konstigheter.

Jag hade ett blogginlägg som hette "Salta lingon?" och där jag visade hur jag provade att fermentera olika bär och grönsaker. Fermentera betyder att man jäser livsmedel under kontrollerade former, smakerna blir fantastiskt komplexa och smakar som något som man aldrig smakat förut. Jag skall redovisa en del nedan men först någonting som jag gissade  skulle fungera.
Min favoritröra ratatoulille som fermenterad. Jag skar ner lök, zucchini, aubergine, paprika, chilifrukt vitlök och oregano i mindre bitar än vanligt, 1 X 1 cm ungefär och väger alltihop och räknar ut vad 2% skulle bli av den sammanlagda vikten och tillsätter den mängden av salt. OBS jodfri då jod ju dödar bakterier: Blanda allt ordentligt och tryck ner i en glasburk med gummiring och bygellås. 
Kom ihåg att lägga en fryspåse med vatten i ovanpå för att minimera mängden syre i burken, sen låter du mjölksyrebakterierna  göra jobbet.
 Sen låter du det stå i ett köksskåp på en tallrik i 2 veckor och gona. Tallriken är till för att eventuellt
 ta hand om det som kan jäsa över. När du gjort det så är det bra att låta det stå i kyskåpet och mogna vidare nån vecka eller två om du kan, jag börjar nalla på den ganska omgående. Det var gott att lägga ovanpå pannbiffen till exempel.
 
 Jag skrev ju om salta lingon som du ser nedan till höger och de blev riktigt bra, salt/söta/sura , funkar nog till en sallad med rökt lax, eller droppa ner i en sky/sås till vilt. 
Bredvid lingonen så gjorde jag ett försök med fermenterade rönnbär och det blev väl sådär, beskan är stor och är knepigt att hantera.
 Sen gjorde jag en ny idag , fick idén av en lärarkollega på jobbet som oxå är i jäsartagen.
Köpte  ett kilo söta miniplommontomater ,röjde det sista på balkongen vad det gällde örter, (mynta, persilja, salvia, rosmarin och gräslök) allt som ni har går ju bra förstås, bara lite fryst persilja t.o.m.
Torkade örter är okey men ...hackade ner ett gäng vitlöksklyftor förstås.
 Tillsätt 2% jodfritt salt ( på ett kilo alltså 20 gram), och så min älskling stött fänkål två msk, 
blanda och krama lite och och göra samma sak som jag gjorde med ratatouillen ovan.
 Ja så nu har jag ställt burken i ett  köksskåp och öppnar den om två veckor och mixar den till en tomatsås. Galet gott om den är i närheten av min kollegas, blanda i nykokt pasta, kokta vita bönor. jag kan dricka ett glas till frukost. Absolut tomat.
 Som ni märker så går det bra ibland och ibland blir det så där, själva meningen med min blogg är att få er att våga prova,våga smaka, och få lust att trixa och fixa i köket, därför få ni med er en musiklista att laga mat till, en glas vin , bra musik och härliga råvaror att leka med ,det är livet.
 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Hej. Verkar vara goda recept. Brukar göra en ordentlig satts surkål men kör då i kruka med vattenlås. Du använder burk med bygel, men stänger du den helt med fryspåsen i och luftar burken? Isåfall hur ofta.
Mvh Adam

Svar: Hej Adam, jag använder båda sätten. Jag har precis gjort en laddning surkål på rödkål hemma med gummiring och bygel och jag ställer den på en tallrik i skåpet så den kan "pysa" över, jag öppnar den inte på 14 dagar alls.På jobbet har jag nyligen gjort en 12 kilo vanlig "vit" surkål och där har jag en hink på 12 l med vattenlås. Köpte den i en öl och vinbryggaraffär. Bägge funkar bra. Lycka till Lennart
lennartfixarkrubbet.blogg.se

2 ellen:

samt blev äpplena bra när du fermenterade dem, hade du haft i något annat nästa gång typ nån särskild lök eller andra idéer?

Svar: Nej äpplena blev inget vidare. Prova att köp fina cocktailtomater, skiva vitlök, skär ner lite goda örter och 2 % salt och låt stå i ett slåp i 2 veckor i burk med gummiring och bygel. Kör sedan allt i en blender och du får den godaste tomatsåsen du smakat. Gjort det många ggr.
lennartfixarkrubbet.blogg.se

3 ellen:

Ok då hoppar jag äpplena.
Men ja det där med absoluta tomaterna har jag redan nappat på, lät helt sinnessjukt gott. Har grunnat lite på vad jag ska viga coctailtomaterna i trädgården på men detta vinner ju tveklöst plats i burkarna, blev verkligen glad över det receptet.

4 Ellen:

Hallå. Nu har jag testat att göra Absolut tomat. Det blev ungefär den bästa tomatsås jag någonsin gjort. Så ville tacka för inspirationen :)
Jag tog alla tomater ute i landet, blandad mognadsgrad med allt från gröna hårda till röda mjuka. La i diverse chilifrukter också, tyvärr hade de inte hunnit mogna ordentligt och utvecklat all styrka men det blev bra ändå. Hackade ner vitlök, ingefära och lite örter. Fermentera. Ner med stavmixer och sen bara att njuta, så jäkla nice!

Testade även ditt lingonrecept på Salta lingon, men det går trögt i burkarna. Gjorde ungefär 5 L totalt, fördelat i olika glasburkar, i de minsta(0,33l) pyser det och i en av enlitersburkarna men resten står det still i. Så undrar hur lång tid det tog för dina lingon innan du tyckte de var klara att ätas?
Jag gjorde felet att inte märka upp dem med datum men gissar att de stått sen mitten av augusti..
Ha det gött.

Svar: Hej Ellen, lingonen kan du ju trixa o fixa med länge eftersom det är sån hållbarhet på dem. Kolla mitt inlägg från igår om fermenterad ajvar. :-)
lennartfixarkrubbet.blogg.se

Kommentera här: