Torskrygg eller Skreirygg

Jag har hade en fiskaffär en gång i tiden tillsammans med min syster och vid denna tid på året så slutade snart tiden för Skreitorskförsäljningen, Skreien lever i Barents hav och när det är dax att skaffa bebisar ( 5 årsåldern )glider den ner för Norges kust för att leka och har vuxit till sig ordentligt. Den kan vara så stor så att det blr styckdetaljer på den ,rygg, stjärtbit och slag. Rom , tunga och kinder går att få från den oxå. Allt i en fantastisk kvalitet. 
Tänkte att receptet skall göras så enkelt som möjligt så att ni passar på att göra det här, gör en 
10 % saltlag typ 1 l vatten 1 dl salt löses upp medelst visp, skär dina portioner, mina väger 150 gram, låt dem ligga i lagen i  1 timme, sätt in ryggbitarna i en 100 gradig ugn i ca 30 minuter eller kärntemperatur 50 grader. Skira 100 gram smör (2 p) alltså smält smöret och ner i ett dricksglas häll tillbaka i ren kastrull allt utom vasslen i botten, vrid upp värmen bryn smöret till det får lätt brun färg och lägg i ett par citronskivor, syran, sältan umamin mmmmm.
 
 Mitt tillbehör blir den första svenska vårlöken (bara ordet) som hamnade i en kastrull med smör såklart, lite salt, krama lite på citronen som du redan skurit av lägg på ett lock och kör dem mjuka. 
Potatisen kokar och stampar jag, mer smör och skär ner ändarna på lökblasten, enklast är bäst.
 
 Varför man har så låg temperatur när man lagar fisk ( även kött) är att hög värme trycker ut vätskan, om du gör en dansk fläskstek i ugnen i 225 grader så blir ytan knaprig men det ligger flera dl vätska bredvid, kör du en rostbiff i 100 grader ligger en matsked på plåten. Samma med fisk, den blir saftig och jämnt lagad över hela biten och ser du på tallriken så har jag petat på ryggen med fingret och lamellerna trillar isär, rena poesin. Du kan testa med lägre kärntemperatur, 44-49 grader funkar oxå men 50 är lätt att komma ihåg.
 Jag hade en burk picklad rödkål i kylen som en liten färgklick och lite extra söt/surt på tallriken. 
Jag gör ibland det eller rödlök om finns över i kylen. Kokar upp en 1-2-3 lag ättika-socker-vatten, hyvlar kålen lägger i en burk och slår över den kokande lagen som kanske har ett lagerblad, några kryddpepparkorn och några nejlikor i oxå. Funkar bra på leverpastejsmackor med saltgurka, mer av det en annan gång.
 Det är så himla gott, skulle tro att portionskostnaden blir ca 50 kr, vad är det, 2 chipspåsar?
Skar ner lite persilja i det brynta smöret , glömde säga att saltlagen gör fisken mer fast och givetvis godare. Hittar ni ingen Skrei så finns fryst ryggflié, nästbäst men duger fint.
Till musik tänkte jag norskt och danskt till torskens ära, hittar massa bra dansk pop men ingen norsk. däremot finns det en massa bra norsk metal och punk så det blir lite blandat.
 

Kommentera här: