Bakad jordärtsskocka med bönbearnaise

Första rätten 2021 blir väl en följd av att jag vill äta mer grönsaker, så detta blir vegetariskt.
Jag grävde upp 10-15 jordärtsskockor på landet och tog med hem till Stockholm, jag tog dem nog precis innan tjälen kom (tur). På tallriken ser ni oxå bönbearnaise , picklad rödlök och en sallad på bönorna om blev över.
Jag börjar med att tvätta skockorna jättenoga, jag tog en rotfruktborste och skrubbade dem ordentligt under rinnande vatten, torkade av dem, oljade in och saltade dem och in i ugnen på 225 grader till de blev mjuka, ca 20 -25 minuter.
 Under tiden mäter jag upp 1 dl rödvinsvinäger och  1 rågad msk torkad dragon som jag kokar ihop till 2-3 msk. Jag silar av dragonen och häller i en skål där jag vispar ihop det med en äggula , 1tsk dijonsenat, 1 tsk salt och droppa sen i 1,5 dl rapsolja sakta så den blir en majonnäs.
 Här har ni alla  ingredienserna till bönbearnaisen ca 200 gram vita bönor och en knippa pesilja oxå.
 Jag mixar de vita kokta bönorna slätt och blandar med dragonmajonnäsen som jag gjort. Jag hackar persiljan fint och blandar i.
 
Inget roligt foto utan mer så ni ser den färdiga såsen. Varför jag gjorde en bönbea istället för en vanlig bearnaise är att den är ju inte alls lika kalorikrik , den innehåller fibrer och den har en härlig textur och du blir mätt av den.
 
Jordärtsskockorna är färdiga, jag sticker dem som potatis, tittar ni noga så ser ni att jag la på ett par smålökar som jag grävde upp oxå, bakar dem på samma sätt .
 Jag serverar bönbean och skockorna med en bönsallad på bönorna som blev över tillsammans med tomat , basilika och furikakefrön. 
Jag brukar ha en burk picklad rödlök i kylskåpet, 1 del ättika, 2 delar socker 3 delar vatten kokas upp och slås över skivad rödlök som får svalna och gärna stå en natt i kylskåpet för att "sätta" sig.
Du kan ha i olika kryddor oxå förstås , kryddpeppar, senapsfrön, pepparkorn ja det du tycker om.
 
 
Jordärtskockor innehåller mycket kostfibrer bla en som heter inulin och som är bra på att hålla blodsockret på en bra nivå. På engelska heter den Jerusalem artichoke och är släkt med solrosen.
Musiken är goa låtar jag hört de sista veckorna. Get it on!
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: