Nödmat- eller bo i skogen

 
 
 
Vi åkte spontant  på Valborg, åhhh vi ville till vårt hus ut i Värmlandsskogen, bort från Stockholm. Frisk luft, kolla ögonen på sättpotatisen, mäta jordtemperaturen ( + 8 för potatis), sätta alla dahlior   ( för kallt) kolla om min Wit-öl hade satt kolsyra, trycka ner sorkpinnar jorden. den jäveln äter upp alla blomlökar, ja du ser det finns ju hur mycket icke storstadliga saker att göra, man längtar ihjäl sig, så vi åkte utan planering. 
Ner med det som fanns i kylskåpet, en gräddslatt, 4 cm parmesan, 2 frysta laxfiléer, ett pkt smör (tur), lök fanns i källaren och lite av potatisen från förra årets skörd. Vitlök från förra året fanns i landet , ( fattar aldrig när den skall sättas och skördas?)
Tricket är ju att vi inte skall träffa en Värmlänning när vi är där så vi inte smittas fram o tebax, så att vi handlar i Stockholm och rensar kyskåpet hemma.
Vi äter ingen middag efter 2 korvar på vägen så det blir middag dagen efter den 1a maj, och kyskåpet var tomt. Så här blev det, för 2 år sen satte vi ramslök, på tomten finns fina små nässlor, och så hade vi en stor låda löktrav med oss från Stockholm som vi skall sätta under den stora hasseln.
I skafferiet fanns en burk borlottibönor och en stor glasburk torkade trattkantareller.
Sagt och gjort tog  jag en knippa ramslök och hackade så fint jag kunde och blandade med den rivna 4 cm stora parmesanen, en riven vitlöksklyfta och kallpressad rapsolja.( det var det som fanns).Nötter är inte tillåtna i huset. 
Salt och på peppar finns alltid. Jag rör ihop allt och lägger på laxfjärilarna som jag lagt på ett litet bleck. I i ugnen 8 minuter på 225 grader. Klart.
Jag tar en näve torkade trattisar och lägger i ljummet vatten en halvtimme, steker dem urkramade i en rejäl klutt smör,  tar en halv rödlök skivar steker med, i med borlottibönorna óch den grovhackade löktraven, Volia!!
 
Nässlorna sköljde jag , hackade en lök,en klyfta vilök, en selleristjälk, skalade lite av Amandinepotaisen i källaren .typ 4 st.
Mkt smör , fräser lök , selleri , vitlök, ner med nässlorna, på med 3 dl vatten en kycklingbuljongtärning och ca 2 dl vispgrädde, i med den tärnade potatisen koka 10 minuter, mixa allt, den bör vara ganska tjock , typ stuvad, potatisen gjorde det.
Detta funkar på vilken stjärnkrog som helst. Satan i gatan som miss Maggio sa .Detta är gott, och jag hade ju inget i kylskåpet, Tack till min sambo som plockade nässlor, tack min syster som skickade ramslöksplantor, tack Tantolunden för ert bidrag med löktraven. Vilket fantastiskt land vi bor i, mat överallt i naturen, rent, ganska jämlikt, fri sjukvård, gratis utbildning, trevliga bloggar.
Hade lite ramslök kvar som jag gjorde en sallad av, Mer grönt. Nåt rött skule behövas , med det finns inget i naturen nu. Puss.
 Ingen färgsensation, men så ser ju naturen ut.
Musiken. Kommer ni ihåg Kjell Höglund? Sågs väl som han tillhörde proggänget, speciella texter, så gjorde en ung tjej som heter Ellen Sundberg sin version av hans låtar, lyssna det är kul. Love it.
 
 
 

Kommentarer:

1 Anonym:

Ser helt fantastiskt ut Lennart

Kommentera här: