Mitt barndoms Frankrike
När jag var 11 år gammal bodde jag ett litet tag utanför Cannes i Provence i södra Frankrike. Det formade mig jättemycket, lukterna, smakerna, det visuella en helt annan värld. Tunnor med oliver ute på trottoarerna, akvarierna med humrar och langustiner hos fiskhandlarna, bergen med vitlök på marknaderna , intrycken satt för alltid. En sak jag kommer ihåg var de violetta kronärtsskockorna, vilken färg! Små burkar med små salta fiskar i som smakade gudomligt (sardeller) , de krispiga salladerna, de små söta citronerna, inte konstigt att jag blev kock. Idag hittade jag samma grejor i min lokla butik, är det den goda sidan av globalismen?
Jag lägger äggen i kokande vatten i exakt 6 minuter och 10 sekunder och kyler ner, skalar och delar. Sköljer romansalladen och slungar( alltid, annars fastnar inte oljan på bladen). En slunga kostar en femtilapp på en stor möbelaffär. Skär 5 cm gurka i 1X1cm bitar, filéar 1 tomat dvs skär i fyra delar och skär bort innanmätet och tärnar, hackar en vårlök i tärningar och slå på 1 tsk salt och 1 tsk socker och rör om. Låt stå i 20 minuter dvs du gravar den lite snabbt: Häll över 3 msk olivolja, pressa över en halv citron eller nåt annat surt ,salt och peppar.
I den blå skålen har jag smör , citronzest ( skal från citron med exempelvis ett zest järn), vitlök och sardellpasta som finns på tub i en del affärer, ta vanliga sardeller det funkar med små salta fiskar såklart. Viktig grej, alltid ekologiska grejor när du använder skal eller det yttre från en frukt eller grönsak. Gifterna sitter ju såklart på det yttre, nést pas ? Som fransmannen sa. Skockorna kokar jag i saltat vattenca 20 minuter, stick en trästicka i botten på skockan. En burk okejad tonfisk åkte med oxå.

Självklart så kommer exakt 48 minuter fransk musik, lika lång tid som det borde ta att laga detta. Jag rekommenderar starkt ett rosévin från Provence, det skall inte vara rosa utan sådär aprikosfärgat